Afgelopen oktober kreeg ik de vraag van een vriendin of ik ook poppenhuizen kon opknappen. Na de meubels en mini huisjes op wielen, ook wel caravans genaamd…., vond ik dit een erg leuke uitdaging. Lekker fröbelen in het mini en er helemaal mijn eigen draai aan kunnen geven. Ik stortte mij in het poppenhuis leven en vond ontzettend leuk ideeën en creaties!

De eerste zoektocht was die naar een geschikt poppenhuis. Ik wou het liefst een oud vintage poppenhuis om op te knappen, maar ik kwam een vrij nieuw exemplaar tegen. Omdat ik deze via marktplaats voor een mooi prijsje mee mocht nemen, ging ik toch voor het nieuwere model. Er zaten al een hele verzameling meubeltjes en poppetjes bij. Dat maakte het poppenhuis meteen al erg compleet!

 

 

Bijna alle kanten van het poppenhuis hadden een soort kunststof laagje. Ik kocht een witte kunststof primer en gaf de eerste laag met deze primer. Dit was meteen zijn eerste grondlaag en kon daarna door met de lak. Dit werd de zijdeglans lak van de Kwantum, Wow wit nummer 1. Ik kocht bij de Kwantum meteen penselen en zwarte acrylverf. Ik had verschillende behangetjes nodig, maar omdat het om zulke kleine stukjes ging mocht ik het gratis van de proefrol afhalen!

Nadat het poppenhuis al wat lagen verf had besloot ik de achterkant te behangen met het zwarte polka dot behang. Ik had besloten om het poppenhuis vooral zwart/wit en mint kleuren te geven. (Dit ook mede op verzoek van mijn vriendin) De achterplaat kon je makkelijk los halen van het poppenhuis. Daardoor was het erg makkelijk om te behangen en te schilderen.

Na het poppenhuis waren de meubeltjes aan de beurt. De meeste meubeltjes heb ik gedeeltelijk of helemaal wit geschilderd. Het zag er meteen al helemaal fris en anders uit. De meeste meubeltjes hadden maar 1 laagje zijdeglans nodig. Waar ik zelf onnauwkeurig was geweest heb ik stukjes nog voorzien van een tweede laagje.

Toen kwam het echte fröbelen…. Ik begon met de mini posters. Ik zocht leuke afbeeldingen op internet en printte ze op klein formaat uit. Na ze netjes uitgeknipt te hebben heb ik met het lijmpistool luciferstokjes aan de bovenkant geplakt (de onderkant kan je natuurlijk ook doen). Een leuk touwtje als ophanglusje en klaar was de poster! Daarna heb ik het behang wat ik in de keuken wou geplakt op het keukenkastje en het fornuis. Ik heb dat met superlijm gedaan maar ik verwacht dat het ook prima met het lijmpistool of behanglijm kan. Daarna heb ik het stukje behang ter grootte van de twee keukenkastjes uitgeknipt en met behangerslijm in het poppen huis geplakt. Ook de eerste verdieping kreeg een behangetje en zo schoot ik al lekker op!

 

Bij de Xenos kocht ik van die grafische plakdieren om zo de kamers nog wat op te leuken. Heel goedkoop en je hoeft er zelf  weinig moeite voor te doen! De slingertjes van de zolderverdieping en de slaapkamer kocht ik bij de Hema. Perfect voor in een poppenhuis!

 

Als laatste knutselde ik zelf nog de openhaard en het handdoekenrekje van hobby houtjes en lucifers. De handdoekjes zelf knipte ik van een oud slabbetje (oude handdoek of spuugdoekje kan natuurlijk ook).

 

En toen was mijn eerste poppenhuis klaar. Tijd om er weer afstand van te doen en er een meisje heel blij mee te maken hopelijk…. En zoals het meestal bij mij gaat, heb ik er weer een neiuwe hobby bij en is het tweede poppenhuis alweer in de maak.

 

 

 

Tips:

  • Vloerkleedjes maak je heel makkelijk van restjes stof, oude hoedjes of vlaggetjes lijn
  • Wanneer je een houten poppenhuis gaat opknappen gebruik je natuurlijk geen kunststof primer, maar is het wel handig om een eerste laag grondverf te geven
  • Bij veel winkels heb je leuke poppetjes te koop maar in een modern poppenhuis passen erg goed de geweldige Sonny angels (oa te koop bij http://www.littlesissy.nl  )

Heb je interesse of vragen over het opknappen van een poppenhuis? Mail me gerust! info@woonmetlef.nl

Deel uw mening